HTML

Doni tükör

2013.01.23. 16:26 12fa

A film nem rossz elképzelés, de nem szabad elhinni mindent, amit mond. A háború kérem szépen, az háború. A megszállás, az megszállás. Jujj, fegyveresen bevonultak, egyenruhában, jujj, de féltünk... a vádak jelentős része ehhez hasonló komolyságú. Vannak cudarabb sztorik (pl. délután 4 után nem mehet ki senki, páran elmentek, 4 után értek vissza, le lettek lőve ahogy az erdőből jöttek vissza rőzsével - na most megnézném azt a higgadt katonát, aki szürkületben megkülönbözteti a békés rőzsehordót meg a partizánt), háborúban, megszállt területen ezek nem kegyetlen, barbár vagy szívtelen tettek. Ez nem háborús bűn szerintem. Háború volt, és azzal a megszálló katonákon keresztül szembesültek a helyiek. Ennyi.
Egy kisebb hányadot annak rónék fel, hogy a háborúban a szovjetek jöttek, felszaabdítottak, és barátkoztak az ukránokkal, a kommancsok pedig sose voltak híresek arról, hogy számukra a történelem, vagy a dokumentumok igazságtartalma, hitelessége azok párthűségénél többet érne. Igen hihető, hogy némely túlkapást (különösen a durvábbak közül) vagy a szovjet katonák tettek, vagy még inkább meg se történt.
A történetek jelentős része igen szubjektív, akkori gyerekek, vagy személyesen érintett emberek mesélik.
Sokszor mesélnek el valami keményebb dolgot, majd aztán, hogy ezt a németek/oroszok/saját rendőreik tették.
A filmből a legkevesebb sztorira lehet igaz, hogy magyarok követték el, és valóban kegyetlen, embertelen. Ilyen sajnos minden hadseregben előfordul, minden háborúban. Ezért éppenúgy vállalni kell a felelősséget, mint ahogy egy olimpikon sikerének örülünk. Sajnálom, hogy ilyen is történt.
A film nem a tényszerűsége miatt jó, vagy érdekes. A szemszög amit bemutat annyira hiteltelennek látszik magyar szemmel, mégis annyira meggyőződéssel mondják páran, hogy már nem is az a fontos, hogy mi történt, hanem hogy ki, hogyan őrzi emlékét.
Ez egy hazug tükör, ormótlanul torzít, mégis tükör, és ez a mai filmek között érték. Tanulni lehet belőle, de csak szemléletet, történelmet nem.


Teljességgel egyetértek azzal, hogy ezt nem adta le a köztévé - és egyetértek azzal is, hogy fenn van a neten, és aki akarja megnézheti, értelmezheti, és tanulhat belőle.

Szólj hozzá!

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://kiforratlan.blog.hu/api/trackback/id/tr295039254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása